Milí čtenáři, možná jste slyšeli o šestnáctileté Švédce Gretě Thunbergové. Je slavná tím, že v pátky přestala chodit do školy. Pokud by jí rodiče psali omluvenku, stálo by tam: bojuji proti změně klimatu a za ekologii. Greta protestní stávkou před švédským parlamentem rozpohybovala desetitisíce mladých lidí, kteří po jejím vzoru začaly protestovat proti ekologickým změnám, za které jsou zodpovědní ve velké míře jejich rodiče. Generace narozená kolem roku 2000, která se do tohoto boje vrhla, dostala označení generace Z. V řádu jednoho roku tato generace zdvihla svůj prst v západní Evropě, Austrálii či Kanadě. Pomyslný prst hrozil všem, kteří měli co dočinění s mocí. Generace Z odmítla vlažný přístup politiků. Transparenty při protestech v německém Pasově to potvrdily. Hemžilo se to nápisy typu: „Proč se učit pro budoucnost, která nebude? Neměňte klima, měňte systém. Klima se mění, proč ne my?“ Mladá Greta to nakonec dotáhla tak daleko, že byla pozvána na ekonomické fórum do Davosu. Do švýcarského města jela den a půl vlakem, zatímco ostatní hodnostáři se tam přesunuli soukromými letadly. Kolik splodin z motorů tryskáčů jenom kvůli této cestě vyrobili, je alarmující. 

Patnáctiletá Greta Thunbergová

      V České republice se zatím ekologické protesty konají s poměrně malou účastí. Máme však také zkušenosti se středoškolskými stávkami Vyjdi ven. Loni v březnu tak studenti protestovali proti jmenování trestně stíhaného premiéra Andreje Babiše a proti dělání zásadních rozhodnutí vládou v demisi. S demonstracemi proti jmenování bývalého komunistického policisty Ondráčka do kontrolní komise má např. zkušenosti i v Brně známá Hana Strašáková. Tato holčina zpívá v brněnské SBMce a dělá i v rádiu Proglas. Možná ji znáte. Na Slovensku zase studenti uspořádali desetitisícovou demonstraci nazvanou Velký protikorupční pochod. Rozbuškou byla neschopnost předsedy parlamentu Andreje Danka, který měl být odvolán a nakonec v parlamentu zůstal. Stejně tak se protestovalo za odvolání dalších politiků. Po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka se ukázalo, že slovenští středoškoláci měli pravdu. Nakonec odstoupil slovenský premiér Robert Fico. 

        Že je potřeba o ekologii mluvit, potvrdil i Papež František. Ať už se jednalo o zelenou encykliku (důležitý dokument) Laudato si nebo některé jeho proslovy. Např. zdůraznil, že nemáme být pohovkovou mládeží nebo že máme hlučet. Na lednovém celosvětovém setkání mládeže v Panamě zase řekl, že nejsme ani minulost ani budoucnost světa, ale jsme přítomnost. A právě o přítomnost jde. Dlouhotrvající sucho, špatná úroda, stále větší spotřeba vody a elektrické energie, problém s čistotou vzduchu nejen na Ostravsku, kůrovcová kalamita jsou body, kterými by se měla zabývat naše vláda – to je dnešek, to je přítomnost. Vláda by měla pozvat do diskuse odborníky, kteří by něco vymysleli. Aby se tak stalo je nutné hlučet, zvednout se z pohovek, podívat se do přítomnosti a vyjít ven. Až se protesty objeví u nás, nebojte se připojit. Vím, že vám nepůjde o ulití se ze školy, ale že vám půjde o krásné ideály, kterých je mladý člověk plný. Milujte, sdílejte a hlavně ve svobodě.