Jsme v těžké situaci a říkal jsem si, že se nebudu pouštět do kritizování politiky, ale řekl bych, že míra opět přetekla. Ano, situaci každý z nás zažívá poprvé, ale to nás neopravňuje chovat se arogantně a přehlížet důležité věci, které mohou zachránit lidské životy. Vůbec nechápu, že po tom, co současná vláda spřažená s prezidentem předvádí, jí vesele rostou preference. Pan Babiš je dokonce v čele průzkumu, který zjišťoval, koho bychom chtěli za dalšího prezidenta. Pojďme popořadě.

   Naše tajné služby na počátku roku upozornily, že Číňané u nás i ve světe skupují ve velkém roušky a posílají je do své země. S našimi čelními představiteli to nehlo. Opozice chtěla situaci kolem koronaviru řešit ještě před pandemií. Vláda to zamítla. Roušek je dostatek, ručil ministr zdravotnictví. Jenže pak to přišlo. Andrej Babiš se omluvil asi jako princezna koloběžka. „My se omlouváme, že ve skladu rezerv nejsou roušky, ale nemůžeme za to.” (Škoda, že neslyšíte tu jeho intonaci.) Nákup roušek z Číny za obrovské peníze (jednalo se o miliardu korun každý týden) naši představitelé vítali s tyjátrem a klaněním se Číně, zatímco mnohonásobně vyšší finanční pomoc z EU zůstala bez povšimnutí. České firmy i vysoké školy nabízely vládě pomoc s výrobou roušek, zdravotnických přístrojů, dezinfekce a dalších věcí. Vláda to ignorovala. Vše by vyšlo levněji a snad i kvalitněji s ohledem na nekvalitu čínských výrobků. Andrej Babiš se v této situaci snažil posílit svoji moc a ani nechtěl svolat krizový štáb. Jeho slovům na tiskových konferencích, na které nepouštěl novináře s kritickými otázkami, nebylo rozumět. Jeho věty prostě nedávaly smysl.

   A co náš šampion z Vysočiny? O tom, že Češi šijí roušky, nechtěl vědět. Snažil se jen lobovat za totalitní Rusko a Čínu. Jeho nejbližší poradci letěli do Číny a nebyli ani schopni dodržet karanténu. Pan Mynář si kvůli své zabijačce nechal otestovat svoji partu na koronavirus. Bylo to v době, kdy se mnozí potřebnější lidé na testování nedostali. V této době se také provalila kauza týkající se jednoho z nejvyšších státních představitelů. Předseda Senátu Jaroslav Kubera zemřel zřejmě na infarkt po nátlaku čínského velvyslance. Problémem byla pro Čínu nežádoucí Kuberova cesta na Tchaj-wan. Nakonec si tento nátlak měl snad objednat Zeman, který Kuberu při obědě přetáhl holí po hlavě. Nyní Hrad mlčí a mlží. Zemanovi totiž vše projde. Ovšem není sám. Jak si můžete všimnout populističtí politici po celém světě předvádí něco, o čem se nám ani nesnilo. Britský premiér Johnson a americký prezident Trump se vysmívali koronaviru. Kolik lidí to stálo život vidíte sami. Jestliže Babiš říká, jsme ve válce, pak všichni tito diletanti by měli jít před válečný soud.

   

   Jenže i církev u nás má máslo na hlavě. Snaha jejích vrcholných představitelů jít ruku v ruce se státem je něco opravdu nezdravého. Kritici jsou umlčování, vyhazováni a zostuzováni. Mezi biskupy se ozývá ojedinělý hlas biskupa Tomáše Holuba či arcibiskupa Jana Graubnera modlícího se za ekologické problémy. Za povšimnutí stojí i aktivita pomocného biskupa Václava Malého, který opravdu vidí nebezpečí v příklonu naší země k Rusku a Číně. Média si také smlsla na kauzách sexuálního zneživání, kdy církev chtěla žalovat oběti, které nechtěli mluvit. Dalším případem byla nominace Hany Lipovské do Rady ČT od ČBK. Paní Lipovská pracovala v Institutu Václava Klause. Ano, onoho euroskeptika, tváře divoké privatizace 90. let, autora amnestie pro obrovské zločince a tuneláře, popírače ekologické krize a také nemorálního člověka spojeného s opoziční smlouvou. Lipovská rovněž zpochybnila roli veřejnoprávní televize. Samozřejmě liturgické čtení Jiřího Ovčáčka na Velký pátek ve Svatovítské katedrále byla už jen třešnička na dortu. Člověk obhajující lži a sprosťárny prezidenta, nekomunikující s novináři, to podle mě není důstojný reprezentant tohoto liturgického úkonu. Ano i já jsem hříšník, ale stále věřím, že církev by mohla lépe vést svoji „PR” a nemusela by odrazovat plno věřících i nevěřících od sebe. Stačilo by sledovat dění doma i v politice. Podle mých informací někteří biskupové nebyli nakloněni obvyklému monitoringu médií. Jenže církev by měla umět mluvit i současnou řečí a měla by vědět, za co se např. modlit. Bez všeobecného rozhledu to však nepůjde.

 

Více o tom zde: https://www.reflex.cz/clanek/prostor-x/100792/starnouci-zeman-a-duka-uporne-brani-svet-ktery-mizi-jsme-na-krizovatce-dejin-rika-historik-a-knez-petracek.html