Stále častěji se setkávám s lidmi a to i katolíky, kteří nevěří novým vakcínám proti koronaviru. Sbírají informace z pokoutných dezinformačních webů a jsou plni předsudků. Není mi jasné, za jakým účelem tyto weby produkují dané články, když přece jsou v sázce životy lidí. Asi jsem naivní, to nepopírám. Bohužel mnoho lidí má ještě zajetou představu, že co je psáno, to je dáno. Ano, tyto fake news vedou i ke ztrátě lidských životů, jak jsme to mohli vidět nedávno v Americe. Mohou zemi dovést na pokraj občanské války. Ale to je jiná kapitola.

   V prvé řadě chci říct, že nejsem odborník, vakcinolog ani imunolog. Jsem jen obyčejný věřící, který se ale snaží poslouchat veřejná média (jako Český rozhlas). Sleduji a poslouchám také nespočet diskusí s odborníky (ať už na TV NOE, Proglase) a snažím se udělat si názor. Všichni odborníci, které jsem slyšel, říkají jasně: naočkujte se! Vakcíny na koronaviry se vyvíjí už několik let. V posledním roce došlo pouze k jejich úpravě proti covidu. Některé jsou na bázi RNA, nemění tedy DNA. Posílají jenom krátkodobou informaci, aby vytvořily imunitu proti koronaviru. Tyto metody se používají u onkologických pacientů. A jsou bezpečné. Žádná ze západních vakcín vám neaplikuje virus do těla. Je potřeba si také uvědomit, že se stala neuvěřitelná věc. Špičkoví vědci z celého světa se semkli a vytvořili něco obdivuhodného. Měli bychom jim věřit.

   Problém může nastat v momentě, kdy při vývoji některých vakcín vědci použili několik buněčných tkání z potracených plodů. Zdůrazňuji, že plody ze 70. let nebyly k tomuto účelu potraceny. Ano, pokud by to bylo možné si vybrat, můžeme jako křesťané zvolit vakcíny morálně neproblematické (např. CureVac). Pokud však si nebudeme moci vybrat, je morálně přípustné použít i problematické vakcíny. Vyjádřil se k tomu kladně Vatikán i naši biskupové.

   Musíme si uvědomit, že se nacházíme v situaci, kdy se bojuje o lidské životy. Máme pandemii, z které zatím není úniku. Jediným řešením zatím je očkování. Naočkovat se nechali oba papežové. František nás pak vyzval, ať myslíme i na životy druhých, které můžeme nakazit. Americký kardinál O´Malley řekl, že bychom to měli podstoupit. Svědectví kněze a lékaře otce Moravce je následující: V nemocnicích jsou unaveni, omezuje se ostatní péče. Vakcínou odlehčíme lékařům, sestrám a dalším pracovníkům. I zprávy mých kamarádů lékařů jsou podobné. Dvě úmrtí za jednu směnu, vyčerpanost, žádná naděje, obrovský tlak, bez dovolené, odpočinku, v obleku několik hodin bez pití, záchodu, zpocení.

   Konečně můžeme přestat filozofovat, vytvářet si speciální názory na očkování. Můžeme přestat ze sebe dělat lidi výjimečné, protože se odmítáme podřídit. Je přece normální při cestě do tropických oblastí podstoupit očkování. Je normální naočkovat děti proti obrně a já nevím čemu dalšímu. Je normální, když jdu do kolektivu, udělat všechno proto, abych někoho neohrozil. Pro život v moderním světě bychom měli mít důvěru v odborníky. Proto prosím, přesvědčte své rodiče, prarodiče, okolí, zaregistrujte je a zastavte virus! Pak snad budeme zase moci žít, odpočívat, chodit do kostela a věnovat se jiným problémům, na které teď není pomyšlení.

 

A ještě křesťanský blog Skleněný kostel k tomu: http://www.sklenenykostel.net/index.php/menu-obc/menu-obc-tema/4180-l11x-2